Kent Kültürü ve Demokrasi Derneğini Tanıyalım 21 Mart 2022, 15:38

Ülkemizde kent kavramı kentli kavramı bununla birlikte kent kültürünün doğal ürünü kentlilik bilinci ve kentli hakları olacak. Yine yaşamımızda en önemli kavramlardan biri olan ama tam anlamıyla hayata geçirilmeyen tam Demokrasi kavramını odaklayan bir dernek kuruldu. Bu dernek Diğer derneklere benzemiyor. Her bir amacı bir çok derneğin kurulma sebebi. Her bir maddesi proje. işte bu derneğin kurucu başkanı Metin Ağırman’la yaptığımız söyleşimizi size aktarıyorum.
Güldür BİLGİLİ: Genel olarak Kent Kültürü ve Demokrasi Derneğinin kurulma amacı nedir?
Metin AĞIRMAN:
Kurucularımızla birlikte iddia ediyoruz Türkiye de en önemli projeler imza atacak bir dernek
Ne deni şöyle açıklamak isterim . bizler kent hayatını zor kabul eden bir milletiz. Göçebe hayattan yerleşik hayata geçişimizle başlayan modern kentleşme kültürü diğer Avrupa devletleri kadar derin değildir. Hem kent hayatına adapte olmak hem de kentte farklı kültürleri yaşatan topluluklar olarak kentin kendi özelinde yaratılan yeni değerlerle barışık yaşamak zorundayız. Aslında bu değerler kentte hali hazırda huzurlu ve mutlu yaşamız için gerekli olan kurallar ve yasalardır.
Bizler kenti bir ülkenin en önemli dinamik güçleri olarak görürüz. Sanayileşme ile başlayan kentleşme insanların daha çok bir araya gelmesine , birlikte düşünmesine ve eyleme geçmesine karar sebep olmuştur .Sanata bilime ve kültüre daha çok ilgi artmıştır.
Ülkemizdeki kentleşme adına yapılan haksızlıklar ve kent içinde yaşan olumsuzluklar toplumsal kent gelişimini kötü yönde etkilemiştir. Plansız kentleşme ve onun getirdikleri, haksızlıkları arttırmış kent yaşamını yaşanmaz hale getirmiştir.
işte buradan başlayarak Kentlerin kurulmasıyla başlayan Kent ve Kentlilik kavramını inceleyerek, modern, çağdaş kentleşmenin tarihsel sürecini araştırarak çağdaş demokrat kent ve kentlinin en anlaşılır bir biçimde algılanmasını sağlayacak bilimsel, sanatsal, kültürel, eğitsel çalışmalarda bulunarak, Demokratik Kültürün ve Demokrasinin kentlere yerleşmesini sağlamayı amaçladık. Ve bu doğrultuda önce projeler geliştirdik, bu projeleri hayata geçirmek için ve daha sağlıklı bir çalışma sistemi oluşturmak için Kent Kültürü ve Demokrasi Derneğini kurduk.
G.BİLGİLİ: Bilindiği gibi hâlihazırda faaliyet gösteren birçok dernek ve sivil toplum kuruluşları var. Sizin kurmuş olduğunuz bu dernek diğer derneklere paralel bir çalışma sistemi mi izleyecek, farklı bir sistem mi geliştirecek, diğer derneklerden farkınız nedir?
M.AĞIRMAN: Bu derneğin diğer derneklerden farkı, toplumsal istemleri, eğilimleri en üst düzeyde organize etmek hedefinde olmasıdır. En büyük hedefimiz, kent bilincini ve kentli haklarını anlaşılır bir şekilde kent kültürüyle yaşama geçirmektir. Tüzüğümüzün her bir maddesi bir proje olarak tasarlanmıştır. Avrupa ve diğer gelişmiş kent ve kentli haklarını ve demokrasisini kendi gerçeklerimizle pekiştirerek ülkemizde yaşama geçirmektir. Bu kurulan dernek Kartal ya da İstanbul için değil, diğer kentlerin de gelişimini hedef almaktadır. Siyasi olarak demokrasinin gereği olan hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin, kent ve kentli haklarıyla ilgili önerilerde bulunarak yanlışların üzerine gitmektir.
Kurucularımızla birlikte iddia ediyoruz Türkiye de en önemli projelere imza atacak bir derneğiz.
Nedenini ise şöyle açıklamak isterim. Bizler kent hayatını zor kabul eden bir milletiz. Göçebe hayattan yerleşik hayata geçişimizle başlayan modern kentleşme kültürü diğer Avrupa devletleri kadar derin değildir. Hem kent hayatına adapte olmak hem de kentte farklı kültürleri yaşatan topluluklar olarak kentin kendi özelinde yaratılan yeni değerlerle barışık yaşamak zorundayız. Aslında bu değerler kentte hali hazırda huzurlu ve mutlu yaşamamız için gerekli olan kurallar ve yasalardır.
Bizler kenti, bir ülkenin en önemli dinamik güçleri olarak görürüz. Sanayileşme ile başlayan kentleşme insanların daha çok bir araya gelmesine, birlikte düşünmesine ve eyleme geçmesine sebep olmuştur. Sanata, bilime ve kültüre ilgi daha çok artmıştır.
Kent kültürünü korumak ve geliştirmek ve aynı zamanda Modern Çağdaş Toplumsal bilincin oluşturmasını sağlamak hedefimizdir.
G.BİLGİLİ: Dernek tüzüğünde yer alan maddeler ve konuşmalarınızdan da anlaşıldığı gibi derneğin bir çatı görevinde bulunacağıdır, bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?
M.AĞIRMAN: evet doğrudur ve iddia ediyoruz biz kent yönetiminde kentin genel kurulunu oluşturacağız. Özellikle derneğin kuruluş aşamasından bu güne kadar, demokratik kitle örgütü önderlerinin katılımına dikkat edilmiştir. Kenti her boyutuyla takip eden kurum ve kuruluşları, bireyleri dikkate almak, onlarla birlikte onlarla birlikte projeleri gerçekleştirmek en büyük hedefimizdir.
G. BİLGİLİ: Dernek tüzüğünde özellikle göç ve köylülükten bahsetmişsiniz. Bu iki kavramı neden ön plana çıkardınız?
M.AĞIRMAN: Göç eden, kent içinde kendisini yalnız hisseden aile ve toplulukların kent ile kaynaşmasının yaşam kalitesini artıracağına inancımızdan, dernek tüzüğümüzde amaç maddelerinde bu konuya yer verdik. Örneğin; Özellikle kente göç eden gruplar hemşeri dernekleriyle kendi örf, adet ve geleneklerini canlı tutmak için modern gelişmeye karşı direnirler. Bu derneklerle işbirliğinde bulunarak, şehirdeki bu değişim ve gelişimi titizlikle takip etmelerini sağlayarak Dernek üyelerini eğiterek, yeni yaşam tarzını benimsetme ve şehir hayatına alıştırma etkinliklerine destek olmaktır. Farklılıkları hazmetmeye ve yeni yaşam tarzlarına ayak direnenlere ise anlayışla bu sürece yaklaştırma çalıştırmalarına yardımcı olacaktır.
Ve yine, kentleşme sürecinde metropol şehir olmaya aday yerleşim birimleri sürekli bir değişim içindedir. Köyden göç eden insanların şehir hayatına ayak uydurmaları ve kendilerini yenilemeleri yönünde her türlü çalışmaları destekleyerek Kent ve Kentlilik Bilincini geliştirmek, Kent kültürünü korumak ve geliştirmek ve aynı zamanda Modern Çağdaş Toplumsal bilincin oluşturmasını sağlamak hedeflerimizdendir. Kentte Kültür, Kültürel Kimlik ve Hemşeri Dernekleri ile ilgili kent bütünlüğünü sağlayacak her türlü bilimsel araştırma yapacak ARGE çalışmalarımızda tüzüğümüzde yer almaktadır.
Kentlilikte önemli olan bir diğer unsur, sosyal dokudur. Sinemaya, tiyatroya gitmek, kitap okumak ve diğer sosyal aktivitelere katılmak, kent kültürü ve tarihi mirası tanımak, ona sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğu yaşamakla anlaşılabilir. Kentte insan sosyalleşebileceği gibi bu değerler içinde kaybolabilir de. Kent içinde oluşan topluluklar arası iletişimsizlik hem fiziksel mekânda hem de toplumsal dinamikler arasında uçurumlara sebep vermektedir. Kenti birbirinden kopardığı açıkça ortadır. Kent içinde oluşan sitelerin de ayrıca mahalle kültürünü yok ettiği düşünülmektedir. Bu yüzden bizim amaçlarımız arasında, kent içi yaşam alanlarında sosyal iletişim ve paylaşım aktiviteleri yaparak, ortak sportif faaliyetler, ortak eğlenceler, ortak projeler yaparak kültür ve sanat etkinlikleriyle insanlarımızı bütünleştirerek kuşaklar ve kültürler arasında sosyal iletişim ağını güçlendirmektir.
G.BİLGİLİ: Dernek tüzüğünde en çok dikkat çeken maddelerden biri gençlerle ilgili olanı. Derneğin gençlik hakkında düşünceleri nelerdir?
M.AĞIRMAN: Gençlerle ilgili amacımız, Kentli Gençliğini bir araya getirerek hem gençliğin hem de kentin geleceği hakkında gençlerin söz sahibi olmasına fırsat verecek sosyal sorumluluk projeleri hazırlamak ve diğer demokratik sivil toplum örgütleriyle meslek odalarımızla oluşan projeyi birlikte uygulamaktır.
Ve en önemlisi, Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği Modern, çağdaş Dünya Kent Gençliğin oluşumunu sağlayacak çalışmalar da bulunarak kentlerin geleceği üzerinde söz sahibi olacak gençlerle, kentli gençlerin bir araya geleceği, Dünya Kent Gençliği günü ve yine konseyinin kurulması derneğimizin amaç ve hedefleri arasındadır.
G.BİLGİLİ: Yerel yönetimlerle ilgili düşünceleriniz nelerdir.
M.AĞIRMAN: Kent yönetimi ve Kentlilik bilinci birlikte hayat bulacak bir çalışmadır. Bu çalışmanın ortaklarının her zaman bir arya geleceği bir platformun oluşmasını sağlamak derneğimizin amaçlarındandır.
Şehirlerin gelişmesine en önemli katkıyı yerel yönetimler yapmaktadır. Şehrin dinamiklerini ve yönetim erkini bir bütün olarak ele aldığınızda sivil toplum örgütlerinin yönetimin bir parçası olduğu görülür. Hemşeri dernekleri de bir sivil toplum örgütü olarak yönetimde söz sahibi ve yöresel dayanışmayı amaçlayan legal örgütlerdir. Kent yönetimi yapacağı tüm uygulamalarda bu dernekleri dikkate alması gerekir. Bu sebeple oluşacak Kent Konseylerinde bu derneklerin temsil edilmelerini sağlamak derneğimizin amaç ve hedefleri arasındadır. Bununla beraber asıl hedefimiz, Avrupa Kentsel Şartı ilkelerini kabul etmektir. Bunlar nedir derseniz,Avrupa kentsel şartı ilkelerinin ana başlıklarını sıralayabilirim,
Ulaşım ve Dolaşım
Kentlerde Çevre ve Doğa
Kentlerin Fiziki Yapıları
Tarihi Kentsel Yapı Mirası
Konutlarda yaşam
Kent Güvenliğinin Sağlanması ve Suçların Önlenmesi
Kentlerdeki Özürlü ve Sosyo-Ekonomik Bakımdan Engelliler
Kentsel Alanlarda Spor ve Boş Zamanları Değerlendirme
Yerleşimlerde Kültür
Yerleşimlerde Kültürlerarası Kaynaşma
Kentlerde Sağlık
Halk Katılımı, Kent Yönetimi ve Kent Planlaması
Kentlerde Ekonomik Kalkınma
Bu maddelerin her biri dernek tüzüğümüzde de yer almaktadır ve her maddenin uygulanması hayata geçirilmesi aşamasında hazır projelerimiz vardır.
DIĞER HABERLER
-
Olağan Genel Kurulumuzu Gerçekleştirdik: Başkan Ağırman güven tazeledi
17 Kasım 2024, 15:31 -
NEDEN GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM PANELİMİZİN SONUÇ RAPORLARI KİTAPÇIĞI YAYINLANDI
30 Eylül 2022, 23:04 -
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, "Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?" başlıklı bir panel düzenledi
20 Haziran 2022, 17:04 -
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, "Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?" başlıklı bir panel düzenledi
20 Haziran 2022, 16:44 -
2022 YILI ÜYELER BULUŞMASI KARTAL'DA GERÇEKLEŞTİ
21 Mart 2022, 22:25 -
ADİL DÜNYA DÜZENİNDEN BEKLENTİLERİMİZ
21 Mart 2022, 22:22 -
KATILIMCI KENT VE KATILIMCI YEREL YÖNETİMİN ADIMLARI NASIL OLMALI?
21 Mart 2022, 22:21 -
YEREL YÖNETİMLER ve DEMOKRASİ
21 Mart 2022, 22:20 -
ÜLKE TOPRAKLARIMIZ SATILDIKÇA, ÜRETİMLER AZALIR DIŞA BAĞIMLILIK ARTAR
21 Mart 2022, 22:20 -
DERNEĞİMİZİN “KENT KÜLTÜRÜ VE DEMOKRASİ” ANKETİNİN SONUÇLARI YAYIMLANDI
21 Mart 2022, 22:20