Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği ev sahipliğinde; Halk Sordu, Anayasacılar Cevapladı! 11 Haziran 2016, 19:10
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, Türkiye gündemiyle birlikte halka yönelik bilgilendirme toplantılarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Daha önceki yıllardan Kentsel Dönüşüm ve Kentleşme alanlarında başarılı paneller düzenleyen dernek, son yıllarda ve günlerde gündemden düşmeyen yeni anayasa ve başkanlık tartışmalarına yönelik halkı bilgilendirici bir panel düzenledi.
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği’nin ev sahibi ve öncülüğünde düzenlenen panele Prof. Dr. İbrahim Ö. KABOĞLU, Yrd. Doç. Didem YILMAZ ve Yrd. Doç. Dr. Tolga ŞİRİN panelist konuşmacı olarak yerlerini aldılar. Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal Ali Özcan, CHP PM Üyesi Hüsnü Süslü, Kartal Belediye Başkan Yardımcıları Av. Hüsnü Yeşilyurt, Gülcemal Fidan, Feyyaz Kaynak, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Karayağız Öner, İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Yeşim Ağırman, CHP Kartal İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, CHP Kartal Belediye Meclis üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Gürsel Öğüt, Kartal Cem Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, İlçe Yöneticileri, İlçe Kadın Kolları ve temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları yöneticileri, hukuk öğrencileri ve panel izlemeye gelen konuklar yoğun ilgi gösterdikleri görüldü.
Eğitimci – Yazar Osman ÜNAL’ın sunumunu gerçekleştirdiği panelde Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği Başkanı Mimar – Mühendis Metin AĞIRMAN, Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Av. Ümit ERDEM’in yanı sıra ANAYASA-DER Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ö.KABOĞLU konuşma gerçekleştirdi.
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği Başkanı Ağırman panele katılan konuklara teşekkür konuşmasının ardından şunları söyledi. Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği olarak önce ülkemizde yaşanan terör olaylarında hayatını kaybeden şehitlerimize ve tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan çirkin saldırıyı esefle kınıyorum.
DEĞERLERİMİZ YOK EDİLİYOR
Tarihi yok sayıp, doğayı katleden, şehirleri yok ederek, güveni ve sevgiyi yok eden, sanatı yok sayıp, insanları ve insani değerleri yok eden, korku yaratan ben olmazsam, daha neler yaşarsınız diyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. İşte bu yüzden her zamankinden daha çok yan yana durup sırt sırta vermek zorundayız. Özgürlüklerle beraber demokrasi kolay kazanılmadı. Çok kan döküldü. Bu uğurda çok insanımızı kaybettik.
Demokrasiyi hedefe ulaşmak için araç olarak görenlerin gerçek demokrasiyi benimsemeleri mümkün değildir. Onlar sadece iktidar olmak adına milletin iradesine ipotek koyarak hâkimiyeti tek kişide toplamak istiyorlar.
HİÇ BİR YÖNETİCİ YANLIŞ YAPMA HAKKINA SAHİP DEĞİLDİR
Bir kere ile bir şey olmaz diyerek başlayan yanlışların önü alınamamıştır. Kötü olan yasadışılıktır. Hukuk tanımamazlıktır. Yönetici kendi yanlışlarının karşısında korkularını yenmek üzere hâkimiyetini halk üzerinde kurmak için korkuya ve teröre sarılamaz. Yöneticilerin demokrasiyle hukukla sınavı önemlidir. Bu ülkede darbe yapıldı diyenlerin meclise, yargıya, yürütmeye darbe yapması darbe değildirler de nedir!. Olanı biteni hissetmeyen duruma geldik, bildiklerimizi unuttuk, yarattığımız değerleri alt üst ettik…
DEMOKRASİYİ SAVUNUP, BAŞBAKANI GÖREVDEN ALDILAR
Demokrasilerde seçimle iş başına gelenin yine seçimle iktidardan gitmesi gerektiğini savunanlar seçilmiş bir Başbakanı görevden uzaklaştırdılar. Bunu yaparken yine demokrasi oyunu oynadılar bizler gerçek demokrasiden bahsediyoruz. Çoğunluğun verdiği karar her zaman demokratik değildir. Gerçek demokrasi çoğulcudur. Anayasa toplumun ortak sözleşmesidir.
Katılıma önem verir, kuvvetler ayrılığı prensiplerine sıkı sıkıya bağlıdır. Azınlıkların, ötekileştirilenlerin, ezilenlerin, emekçilerin özgürlük, adalet ve eşitlik haklarından faydalanmasını savunur.
Bunlar anayasanın olmazsa olmazlarıdır. Anayasa birileri tarafından sipariş edilecek, kendi menfaatleri için yazılacak bir metin değildir. Anayasanın yapımı sürecinin, toplumun farklı kesimleri üzerinde güven yaratması gerektiği dikkate alınmalıdır. Bölen olmamalıdır, bütünleştirici ve güven vermelidir. Eşitlikten, adaletten ve özgürlükten asla ödün verilmemelidir.
CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ KONUSUNDA TÜRKİYE KRİZE GİRMİŞTİR
Buda Anayasa’da Cumhurbaşkanının yetkilerinin düzenlenişi muğlaklıktan kaynaklanmaktadır. Cumhurbaşkanının diğer yetkileri de açıkça belirlenmemiştir; “Karşı-İmza” kuralının istisnaları Anayasa’da açıkça gösterilmemiştir. Son olarak, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa’nın 102. Maddesinde, hukuki yorum tekniğiyle uyuşmasa da, Anayasa Mahkemesi’nin yorumlamasına imkan veren bir düzensizlik vardır.
KARARLAR, ÜLKEMİZDEKİ VİCDANLARI RAHATSIZ ETMEKTEDİR!
Yorumlama ve karar verici en üst makamın YANİ YARGININ kararlarının zaman zaman iktidarı rahatlatan kararlar üretmesi yâda karşı kararlar vermesi ülkemizde vicdanları rahatsız etmektedir. Yazılı olanlarla birlikte birde demokratik teamüllerin dikkate alınması gerekir. Ülkemizde demokratik kültürden yoksun insanların iş başına gelmesiyle birlikte öfkeyi kini husumeti yaygınlaştırarak, toplumda taraf yaratma istenimleri toplumu bölmekten öteye gitmemiştir.
MİLLİ MÜCADELE DE BİR OLAN HAK, GÜNÜMÜZDE AYRIŞTIRILMAK İSTENİYOR
Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Kurtuluş Savaşı’nda yanyana mücadele eden bu halkın asıl sorunu samimiyetini kaybetmiş yöneticilerinin olmasıdır. Başkanlık sistemi ya da partili cumhurbaşkanı çalışmaları parlamenter sistemi işlemez hale getirmiştir. Demokratik anayasal çalışma düzenini alt-üst ederek kararlar ve keyfiyetler ülkede kaos yaratmaktadır. Güven ortamı tamamen ortadan kalkmaktadır. Kontrol edilemeyen iktidar çoğunluk demokrasi oyunuyla her şeyi ele geçirmek istemektedir. Ülkemizde bir iktidara tapınmak suretiyle tüm sorunların ortadan kaldırılacağı algısı oluşturulmaktadır. Bunun adına istikrar diyenlerin yaşanılan terör olayları karşısında birilerini suçlayarak sıyrılmaları mümkün değildir. Bizler terörün her türlüsünü şiddetle kınıyoruz. Terör 400 milletvekilinin bir partide olmasıyla sonlanmamaktadır. Görülen odur ki, terör gittikçe artmaktadır. Yapılan hatalar ortada iken eskiye dönüş yeniden doğuş olarak ifade edilmektedir. Bunun adı tamamen monarşidir. Tek adam, tek parti ve yönetimidir. Böylesi bir ortamda demokrasi ’den söz etmemiz mümkün olmamaktadır. Onun için önce gerçek demokrasi demekteyiz.
HUKUKSUZ, EŞİT OLMAYAN, YANLI ANAYASA YAPILMAK İSTENİYOR
İktidar eliyle devlet-toplum ilişkisinde “hukuksuz alanlar” yaratılmasına, anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin yok sayılmasına, yaratılan baskıcı ve totaliter yönetim anlayışına ülkenin yurt içinde ve yurt dışında savaş ortamına sürüklenmesine itiraz ediyoruz. Özgürlükçü, demokratik, laik, eşitlikçi, sosyal bir anayasa konusundaki kazanımlarımızı koruyarak, hak ve özgürlükleri insanlığın evrensel kazanımları düzeyine taşımaya istekli, kalıcı ve adil bir barışı kurmaya kararlı; tüm kurum ve kişilere demokratik değerler etrafında en geniş birliği inşa etmenin acil önem taşıyan bir yurttaşlık görevi olduğunu inancımızı bir kez daha hatırlatıyoruz. Parlamenter rejime karşı fiili durum yaratarak keyfi bir yönetim kuran, erkler ayrılığını yok eden, hak ve özgürlükleri ihlal eden, dokunulmazlıkları kaldırarak yasamayı doğrudan yürütmenin tahakkümü altına almaya yeltenen zihniyetin “yeni ve katılımcı anayasa yapıyoruz ” söylemiyle yarattığı bilgi kirliliğine hayır diyoruz diyerek, konuşmasını tamamlayan Ağırman panelistlere ve konuklara teşekkür etti.
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği Başkanı Ağırman’dan sonra konuşan Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Av. Ümit Erdem, anayasayı hep hukukçuların tartıştığını belirterek bugün halkın tartışması gerektiğini kaydetti. Bugün ki düzende, artık yasama, yürütme ve yargının amacından farklılaştığını vurguladı.
‘ANAYASAYA SAYGI DUYULMUYOR’
Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu’ da anayasanın tarihine değinerek bugün anayasaya saygı duyulmadığını belirtti. Ülkeye karşı bireylerin ödevlerinin olduğu kaydeden Kaboğlu devletinde topluma karşı yükümlülükleri olduğunu ifadelerini kullandı. Kaboğlu, “Soma’dan Cerattepe’ ye kadar her yer anayasanın içinde yer alıyor. Barışın özgürlüğün belgesidir. Devlet ve anayasa arasında ilişki vardır. Devlet anayasaya saygı duymalıdır. Türkiye Cumhuriyeti anayasa ile doğmuştur. Anayasasız bir Türkiye Cumhuriyeti düşünülemez. Anayasa neden değiştirilir. Toplumsal ihtiyaçlar sınıfsal tartışmalar, nüfus gibi birçok neden dâhilinde düzenlenebilir” dedi. Anayasanın sadece bu kuşağa değil gelecek kuşaklara da ait olduğunu belirten Kaboğlu İngiltere’de Magna Carta’nın 800. yılını kutladığını kaydetti. Kaboğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Anayasayı kim yapar. Halk yapar, temsilciler yapar, uzmanlar yapar. Hiçbiri birbirinden bağımsız yapamaz. Halkı aldatma hakları yoktur. Yeni anayasa yapmak istiyorsak eski anayasaya saygı duymalıyız. Bu yolda sürecin demokratik olması gerekir. Âmâ Türkiye’de en son madde olan siyasal rejim konusu en öne çıkarılmış”ifadelerini kullandı.
‘ANAYASA İKTİDARI SINIRLAMAK İÇİN YAPILIR’
Yrd. Doç. Dr. Tolga Şirin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkilerini sonuna kadar kullandığını belirterek Türkiye’ de yapısal bir sorun olduğunu kaydetti. Anayasanın iktidarı sınırlamak için yapıldığını belirten Şirin, “Çünkü iktidar kötü kullanmaya çalışır. Cumhurbaşkanı rektörlük seçimlerinde bile iki üç adaydan en az oy alanı seçebiliyor. Bu Kenan Evren anayasasıdır. Laikliği kaldırmak isteyen bir meclis başkanı var. Basın araçlarına el konuluyor. Gazetecilere karışılıyor. Basın özgürlüğü çok kötü durumda. Akademisyenlerin durumu ortada, şuan siyasal bir kriz var” dedi.
‘BAŞKANLIK SİSTEMİ UYGUN DEGİL’
Şirin, koalisyonun sorunlu gösterildiği ama aslında öyle olmadığını belirterek” Hukuksal, ekonomik, siyasal istikrarsızlık sorunları var. Başkanlık sistemi bize uygun değil. Siyasi, maddi, psikolojik, yapısal nedenler var. Mevzuat tamamen değiştirilmeli buda şimdi pek mümkün değil. Obama eyaletlerde kimler başkan adayı bilmez müdahalede etmez. Âmâ bizde öyle değil. Diyalog kuramıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘MUHALEFET YETERSİZ BIRAKILMAK İSTENİYOR’
Yrd. Doç. Dr. Didem Yılmaz da yeni anayasa önerisinde temsil yetkisinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek muhalefetin eksik bırakıldığını dengenin sağlanması gerektiğini kaydetti. Anayasalar arasındaki farklılıkları ve mevcut anayasanın hangi maddelerinin değişip, değişmeyeceği konusunda bilgi verdikten sonra panel ’de verilen kısa oturum arasından sonra panele katılan katılımcılar tarafından yazılı ve sözlü olarak mevcut “Anayasa ve Yeni Anayasa” ile ilgili soruları dinlenildi, sonrasında panelist konuşmacılar katılımcıların sorularını örnekler ile cevapladılar.
Panel sonrasında CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, mevcut anayasa maddeleri ve hükümetin yapmak istediği anayasa planı ile ilgili bilgiyi ve milletvekili olarak vermiş olduğu mücadeleyi anlatarak; paneli düzenleyen Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği’ne teşekkür etti.
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği Başkanı Metin Ağırman’ın panelistlere ve katılımcılara teşekkür konuşması sonrasında panelistlere plaket ve çiçek takdimi sonrasında, Prof. Dr. İbrahim Ö.Kaboğlu’nun panele katılan katılımcılara kitap imzalamasıyla birlikte hatıra fotoğraflarının ardından panel sona erdi.
DIĞER HABERLER
-
NEDEN GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM PANELİMİZİN SONUÇ RAPORLARI KİTAPÇIĞI YAYINLANDI
30 Eylül 2022, 23:04 -
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, "Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?" başlıklı bir panel düzenledi
20 Haziran 2022, 17:04 -
Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, "Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?" başlıklı bir panel düzenledi
20 Haziran 2022, 16:44 -
2022 YILI ÜYELER BULUŞMASI KARTAL'DA GERÇEKLEŞTİ
21 Mart 2022, 22:25 -
ADİL DÜNYA DÜZENİNDEN BEKLENTİLERİMİZ
21 Mart 2022, 22:22 -
KATILIMCI KENT VE KATILIMCI YEREL YÖNETİMİN ADIMLARI NASIL OLMALI?
21 Mart 2022, 22:21 -
YEREL YÖNETİMLER ve DEMOKRASİ
21 Mart 2022, 22:20 -
ÜLKE TOPRAKLARIMIZ SATILDIKÇA, ÜRETİMLER AZALIR DIŞA BAĞIMLILIK ARTAR
21 Mart 2022, 22:20 -
DERNEĞİMİZİN “KENT KÜLTÜRÜ VE DEMOKRASİ” ANKETİNİN SONUÇLARI YAYIMLANDI
21 Mart 2022, 22:20 -
KENT KÜLTÜRÜ NEDEN ÖNEMLİ?
21 Mart 2022, 22:19